Tietoa Hattulasta

Yleistietoa:

Hattulan LEGO-tapahtuma 11.3.2017 houkutteli yli tuhatpäisen yleisön

Hattula on 1868 perustettu elinvoimainen kunta Hämeenlinnan naapurissa ja osa Suomen kasvukäytävää. Hattulan kunnassa asuu noin 9600 asukasta. Väestörakenne Hattulassa on keskivertoa nuorempaa, sillä alle 15 -vuotiaiden osuus on noin 19% asukkaista, mikä ylittää valtakunnallisen keskiarvon. Kunnan pinta-ala on noin 427 neliökilometriä, josta vesistöjä lähes 70km². Väestötiheys on noin 27 asukasta/km². Hattulan halkaisee Helsingin ja Tampereen välillä kulkeva moottoritie, kantatie 57 sekä päärata. Kuntakeskustasta löytyy oma juna-asema ja lisäksi alueella kulkee myös Vanajaveden vesireitti sekä maakaasun runkoputki.

Kunnan palvelutarjonnasta:

panssari2

Leopard 2A4, joka myös puolustusvoimien aktiivikäytössä

Hattulasta löytyy monipuolisesti erilaisia palveluita elämän eri vaiheisiin! Terveyspalvelut on järjestetty kunnassa hyvin, sillä palaute on ollut erittäin positiivista. Kunnan tekniset palvelut, esimerkiksi kaavoittaminen toimivat joustavasti. Tonttitarjonta on paikkakunnalla laadukas ja hyvien liikenneyhteyksien sekä palveluiden äärellä. Hattulassa sijaitsee Suomen ainut Suomi 100 -asuinalue. Sivistys- ja kulttuuritoimi toimii aktiivisesti ja tapahtumia sekä erilaisia tempauksia järjestetään tiheään. Lepaalla sijaitsee Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Lepaan kampus, jossa on annettu puutarha-alan opetusta jo vuodesta 1910. Kuntakeskustaan valmistui kesällä 2016 uudenlaiseen opetuskulttuuriin perustuva Juteinikeskus, jonne sijoittuu mm. koulu, liikunta- ja vapaa-aikatoimen palveluita. Vapaa-ajan viettoon kunnassa on tarjolla esimerkiksi veneilyä, ratsastusta, jalkapalloa, golfia, frisbeegolfia, harrastajateatteria, kirjastopalveluita, uinti- ja kuntosalimahdollisuuksia, suunnistusta, surffausta, skeittausta/rullaluistelua ja paljon muuta. Kirjastomme on monipuolinen ja innokas järjestämään erilaisia tapahtumia.

Nähtävyyksiä:

Avoin oppimisympäristö, henkilökohtaiset päätelaitteet sekä maalämpö kuuluvat Juteinikeskuksen huikeaan kokonaisuuteen

Hattulan kunnasta löytyy myös monenlaisia nähtävyyksiä! Näitä ovat esimerkiksi täysgotiikkaa edustava, 1400-luvulla rakennettu Hämeen vanhin kirkko, Pyhän Ristin kirkko, joka on ollut merkittävä pyhiinvaelluskohde keskiajalla. Moottoritien varrelta, Hattulan liittymästä löytyy kaksi panssaria, mm. Leopard 2 A4. Parolannummella sijaitsee Panssariprikaatin lisäksi Panssarimuseo sekä 1860-luvulla valmistettu Parolan leijona -muistopatsas. Keskustasta löytyy kunnan toinen tyylikäs kirkko, Hattulan uusi kirkko 1850-luvulta. Kolmas merkittävä kirkko löytyy Tyrvännöstä, jonne se valmistui vuonna 1801. Hattula on tunnettu kansallismielisestä kirjailijastaan, 1700-luvulla syntyneestä Jaakko Juteinista sekä Panssariprikaatistaan ja sisällissodan jälkimainingeissa valmistuneesta, teräsbetonisesta Mierolan sillastaan. Juteinin muistopatsas löytyy kunnankirjaston edustalta. Miehen taustoihin voit tutustua Juteini-seuran esityksen kautta tästä. Jaakko Juteinin mukaan on nimetty niin kunnankirjasto kuin 2016 valmistunut uusi monitoimikeskuskin (Juteinikeskus).

Hattulassa sijaitsee lukuisia kartanoita ja Lepaan merkittävä puutarha-alan koulutuskeskus. Samasta yhteydestä löytyy Lepaan viini- ja puutarhatila, josta voi ostaa itselleen esimerkiksi laadukkaita paikallisia viinejä (ml. Hattula 150v. juhlaviiniä, ”Vanajan Vieno”). Lepaalla sijaitsee myös savipaja, puutarhamuseo sekä matkailu- ja ravintolatoimintaa harjoittava Lepaan Kartano. Vuosittainen, tuhansia kävijöitä vetävä kansallinen puutarha-alan tapahtuma sijoittuu Lepaalle. Lepaalla niin ikään sijaitsee suosittu ja monipuolinen hotellikeskus Petäys Resort. Keskustassa järjestetään joka vuosi perinteiset Hattula-Päivät. Lisäksi vuosittain Hattulassa järjestetään lukuisia tapahtumia eri toimijoiden vetämänä. Yhtenä esimerkkinä cross countryn perinteinen Parolannummen osakilpailu, ”Panssari CC”. 

Tutustu Hattulan interaktiiviseen esitteeseen!

 

Suomen kasvukäytävän sivuille tästä