Tietoa Hattulasta

Yleistietoa:

Hattulan LEGO-tapahtuma 11.3.2017 houkutteli yli tuhatpäisen yleisön

Hattula on 1868 perustettu elinvoimainen ja kasvava
kunta Kanta-Hämeen maakunnassa, Hämeenlinnan
naapurissa. Hattulan kunnassa asuu noin 9700 asukasta. Väestörakenne Hattulassa on hieman keskivertoa nuorempaa, sillä alle 15 -vuotiaiden osuus on noin 19% asukkaista, mikä ylittää valtakunnallisen keskiarvon. Väestöennuste osoittaa keskimäärin puolen prosentin vuosittaista kasvua. Kunnan pinta-ala on noin 427 neliökilometriä, josta vesistöjä lähes 70km². Väestötiheys on noin 27,2 asukasta/km². Hattulan halkaisee Helsingin ja Tampereen välillä kulkeva moottoritie, kantatie 57 sekä päärata. Kuntakeskustasta löytyy oma juna-asema ja lisäksi alueella kulkee myös Vanajaveden vesireitti sekä maakaasun runkoputki. Hattulan Merveen suunnitellaan merkittävää bioenergiateollisuuden keskittymää.

Kunnan palvelutarjonnasta:

panssari2

Leopard 2A4, joka myös puolustusvoimien aktiivikäytössä

Hattulasta löytyy monipuolisesti erilaisia palveluita elämän
eri tilanteisiin. Terveyspalvelut on järjestetty kunnassa hyvin, sillä palaute on ollut suurelta osin positiivista. Kunnan tekniset palvelut, esimerkiksi kaavoittaminen toimivat joustavasti. Tonttitarjonta on paikkakunnalla laadukas ja hyvien liikenneyhteyksien sekä palveluiden äärellä. Hattulassa sivistys- ja kulttuuritoimi toimii aktiivisesti ja tapahtumia sekä erilaisia tempauksia järjestetään runsaasti. Kuntakeskustaan valmistui kesällä 2016 merkittävä monitoimikeskus, (Juteinikeskus), jonne sijoittuu sivistyksen sekä liikunta- ja vapaa-aikatoimen palveluita. Vapaa-ajan viettoon kunnassa on tarjolla esimerkiksi veneilyä, ratsastusta, jalkapalloa, golfia, frisbeegolfia, harrastajateatteria, kirjastopalveluita, uinti- ja kuntosalimahdollisuuksia, suunnistusta, skeittausta/rullaluistelua ja paljon muuta. Kirjastomme on monipuolinen ja innokas järjestämään erilaisia tapahtumia.

Nähtävyyksiä:

Avoin oppimisympäristö, henkilökohtaiset päätelaitteet sekä maalämpö kuuluvat Juteinikeskuksen huikeaan kokonaisuuteen

Hattulan kunnasta löytyy myös monenlaisia nähtävyyksiä.
Näitä ovat esimerkiksi täysgotiikkaa edustava, 1400
-luvulla rakennettu Hämeen vanhin kirkko, Pyhän Ristin

kirkko, joka on ollut merkittävä pyhiinvaelluskohde
keskiajalla. Moottoritien varrelta, Hattulan liittymästä löytyy kunnan mielenkiintoinen monumentti ja vahti, Leopard 2 A4. Parolannummella sijaitsee panssarimuseo sekä 1860-luvulla valmistettu Parolan Leijona -muistopatsas. Keskustasta löytyy kunnan toinen tyylikäs kirkko, Hattulan kirkko 1850-luvulta. Kolmas merkittävä kirkko löytyy Tyrvännöstä, jonne se valmistui vuonna 1801. Hattula on tunnettu kansallismielisestä kirjailijastaan, 1700-luvulla syntyneestä Jaakko Juteinista sekä panssariprikaatistaan ja sisällissodan jälkimainingeissa valmistuneesta, teräsbetonisesta Mierolan sillastaan. Juteinin muistopatsas löytyy kunnankirjaston edustalta. Juteinin mukaan on nimetty niin kunnankirjasto kuin 2016 valmistunut uusi monitoimikeskuskin (Juteinikeskus).

Hattulassa sijaitsee lukuisia kartanoita ja Lepaan merkittävä puutarha-alan koulutuskeskus. Samasta yhteydestä löytyy Lepaan viini- ja puutarhatila, josta voi ostaa itselleen esimerkiksi laadukkaita paikallisia viinejä. Niin ikään Lepaalla sijaitsee myös savipaja sekä puutarhamuseo. Vuosittainen, tuhansia kävijöitä vetävä kansallinen puutarha-alan tapahtuma sijoittuu Lepaalle. Keskustassa järjestetään joka vuosi perinteiset Hattula-Päivät. Lisäksi vuosittain Hattulassa järjestetään lukuisia tapahtumia eri toimijoiden vetämänä. Yhtenä esimerkkinä cross countryn perinteinen Parolannummen osakilpailu, ”Panssari CC”. 

Miltä Hattulassa näyttää? Katsasta videomme tästä!

Panssari CC (kuva: Marko Vihriä)

Hattula-Päivien tohinaa Hattulan keskustassa, Parolassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esitekuvake

Tutustu tästä Hattula-esitteeseen!