Sosiaaliasiamies ja -päivystys

Sosiaaliasiamies on puolueeton henkilö, jonka tehtävä on neuvoa sosiaalihuollon asiakkaita ja heidän omaisiaan lakien soveltamiseen ja asiakkaiden oikeuksiin liittyen.  Sosiaaliasiamies  avustaa tarvittaessa muistutuksen teossa.

Hattulan kunta ostaa sosiaaliasiamiespalvelut Pikassos Oy:ltä. Sosiaaliasiamies on sosiaalialan osaamiskeskuksen palveluksessa.

Asiakkaalla on oikeus tehdä muistutus kohtelustaan sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai sosiaalihuollon johtavalle viranhaltijalle. Muistutukseen on vastattava kohtuullisessa ajassa sen tekemisestä.  Palvelu on asiakkaille maksutonta.

Sosiaaliasiamiehen yhteystiedot

 

Kanta-Hämeen sosiaalipäivystys

Sosiaalipäivystykseen kuuluvat tilanteet, joissa tarvitaan kiireellisesti sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä. Kanta-Hämeen maakunnan alueella asukkaiden sekä kunnissa oleskelevien henkilöiden äkillisistä ja välttämättömistä sosiaalipalveluista virka-ajan ulkopuolella vastaa Kanta-Hämeen sosiaalipäivystys.

Toiminta-alueeseen kuuluvat Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän kunnat. Kanta-Hämeen sosiaalipäivystyksellä on toimitilat Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteispäivystyksessä sekä Hämeenlinnan poliisitalolla, mutta sosiaalityöntekijät liikkuvat koko maakunnan alueella tarpeen mukaan.

Virka-aikana ota yhteyttä ensisijaisesti oman kuntasi sosiaalitoimen virka-aikaisiin päivystysnumeroihin.

Hätäkeskus välittää sosiaalipäivystykselle yleiseen hätänumeroon 112 tulleista yhteydenotoista sellaiset, joissa hätäkeskuspäivystäjän arvion mukaan tarvitaan sosiaalitoimen kiireellisiä toimenpiteitä. Hätäkeskuksen kautta sosiaalipäivystykseen saa kiireellisissä ja välttämättömissä tilanteissa yhteyden joka päivä 24/7 soittamalla yleiseen hätänumeroon 112.

Kanta-Hämeen sosiaalipäivystyksen suora asiakasnumero 03 621 7100 on avoinna maanantaista torstaihin kello 18–22 sekä perjantaista lauantaihin kello 14–22. Muuna aikana yhteyden saa ainoastaan Hätäkeskuksen kautta.

Huom! Ollessamme kiireellisellä työtehtävällä emme voi ottaa vastaan asiakaspuheluja. Kiireellistä apua vaativassa tilanteessa soita aina hätänumeroon 112.

 

Sosiaalipäivystyksessä hoidetaan:

·         Kiireelliset lastensuojeluasiat

·         Alaikäisten päihteidenkäyttöön ja rikollisuuteen liittyvät tilanteet

·         Perhe- ja lähisuhdeväkivaltatilanteet

·         Kriisitilanteiden ensivaiheen tuki (esim. läheisen kuolema)

·         Tilanteet, joissa ikäihminen ei pärjää yksin kotona

·         Muut tilanteet, joissa tarvitaan kiireellisesti sosiaalitoimen arviota tai ratkaisuja ja jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

 

Sosiaalipäivystyksessä annetaan myös konsultaatioapua muille viranomaisille.

 

Sosiaalipäivystyksessä ei hoideta:

·         Sosiaalipäivystyksessä ei käsitellä rahaa, tehdä tilisiirtoja tai makseta laskuja. Toimeentulotukiasioissa ota yhteyttä ensisijaisesti Kelaan.

·         Lapsen huolto- ja tapaamisasiat: mikäli tapaamissopimusta tai oikeuden päätöstä ei noudateta, ei sosiaalipäivystyksellä ole toimivaltaa tapaamisoikeuden täytäntöönpanolle. Tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa voi hakea käräjäoikeudesta virka-aikana.

·         Tilanteet, jotka voivat odottaa seuraavaan arkipäivään kenenkään turvallisuuden vaarantumatta.

·         Virka-aikana kunnat järjestävät kiireelliset sosiaalipalvelut itse.

**********************************************************************************

Hattulan virka-aikaiset palvelut

·         Lastensuojelun virka-aikainen päivystys arkisin klo 8–16 puh. 050 587 6930

·         Aikuisten asioissa yhteys suoraan työntekijöihin arkisin klo 8-16

**********************************************************************************

Hyödyllisiä linkkejä:

·         Kelan puhelinpalvelu toimeentulotukiasioissa 020 692 207 ma–pe 8–17, toimistot:

o   Rautatienkatu 11, 30420 FORSSA

o   Rauhankatu 1, 13100 HÄMEENLINNA

o   Harvialantie 7, 14200 TURENKI

o   Temppelikatu 9 A, 11100 RIIHIMÄKI

·         Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin 010 195 202 ma–pe klo 9–06, la klo 15–06 ja su klo 15–22.

·         Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin 116 111 ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20.

·         Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelin 0800 92277, ma klo 10–13 ja 17–20, ti 10–13 ja 17–20, ke 10–13 ja to 14–20.

www.apua.info

www.mielenterveysseura.fi

www.tukinet.fi